Corul Madrigal și proiectul Cantus Mundi ajung la Iași

 

În perioada 1-3 iulie 2014, Corul Național de Cameră Madrigal, aflat în turneul național de vară, ajunge la Iași. Celebrul ansamblu coral va concerta în cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret “Gavriil Musicescu”, miercuri, 2 iulie. Evenimentul extraordinar ce se va desfășura în grădina Complexului Palas Iași începând cu ora 19, va deschide seria de programe organizate în cadrul festivalului de către Asociația “Iubire și Încredere”.

Promotor al educației muzicale în rândul tinerilor și susținător al cântului coral – ca instrument de socializare și integrare nediscriminatorie – Corul Madrigal la inițiativa marelui dirijor Ion Marin, a lansat Programul Național Cantus Mundi, o platformă care își propune să depășească barierele de comunicare în rândul tinerilor. Astfel, începând din 2012, peste 1000 de copii au fost implicați în rețeaua Cantus Mundi. Astfel, au fost aduși împreună, pe aceași scenă, fără niciun fel de discriminare, copii proveniți din medii diferite, fără a face discriminări rasiale, etnice sau sociale, reușind să fie uniți printr-un limbaj comun, prin muzică.

Programul Corului Madrigal care va cuprinde și momente interpretate alături de grupurile Cantus Mundi din Timișoara și Iași, se compune din muzică românescă, clasică și folclorică.

“Corul Madrigal vine cu bucurie în fața publicului din Iași. Suntem onorați de invitația primită din partea organizatorilor Festivalului Gavriil Musicescu și avem un motiv suplimentar pentru care Iașiul este aproape de sufletul nostru: copiii de aici sunt activi implicați în Programul Național Cantus Mundi, o inițiativă care va schimba în bine România. Trebuie să îi încurajăm pe tineri să se apropie de muzică, să socializeze prin intermediul ei, de ce nu, în detrimentul comunicării digitale, online. Vă așteptăm cu drag la concertul nostru și vă urăm să aveți o vară frumoasă!”, a declarat Anna Ungureanu, dirijor al Corului Național de Cameră Madrigal și Director Artistic Cantus Mundi.

Corul Madrigal a fost înființat în anul 1963 de către reputatul dirijor Marin Constantin, susținând până în prezent peste 4000 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor Patrimoniului imaterial UNESCO. În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu” (2013), Corul Madrigal a primit din partea Federației Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO din Europa și America de Nord, în semn de omagiu și recunoaștere a întregii activități desfășurate, Diploma și Trofeul UNESCO „50 de ani de excelență în patrimoniul muzical universal”.