Corul Madrigal a susținut două evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Anul aniversar „Madrigal 55” a debutat pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” în 15 ianuarie, cu două concerte susținute în aceeași zi, prezențe artistice prin care cel mai cunoscut ansamblu coral din România a omagiat, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, personalitatea poetului Mihai Eminescu. Evenimentele muzicale au fost găzduite de Biblioteca Națională a României și de Palatul Cotroceni.

Recitalul de la Biblioteca Națională a început la ora 13:00, accesul fiind liber tuturor celor care și-au rezervat locuri on-line. Experiența celor prezenți a fost întregită de prezentarea unei colecții de partituri pe versurile poetului Mihai Eminescu, aparținând Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Naţionale. Alături de cele peste 350 de persoane din public, la eveniment a participat și Ministrul Culturii și Identității Naționale. „Sunt foarte fericit de faptul că două instituții din subordinea Ministerului Culturii și-au dat mâna și au adus acest omagiu culturii românești. Mai mult decât atât, mă bucur că am văzut ce înseamnă Programul Național Cantus Mundi, un program ce îmi demonstrează că din punct de vedere cultural avem un viitor. Doresc să urez „La mulți ani!” Corului Madrigal pentru cei 55 de ani de activitate. Îmi pun încrederea în membrii Corului Madrigal de a duce mai departe mesajul românesc și în continuare prin activitatea sa, la nivel național, dar mai ales internațional”, a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

În a doua parte a zilei, membrii Corului Madrigal, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu, au susținut cel de-al doilea eveniment muzical, găzduit de Palatul Cotroceni. Momentul muzical a fost încununat de mulțumirile primite din partea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, care a participat la întregul eveniment. La concert au fost prezenți și Președintele interimar al Academiei Române, Cristian Hera, poeta Ana Blandiana, precum și actori și artiști lirici de prestigiu. La ambele evenimente din 15 ianuarie au luat parte și coruri de copii din Programul Național Cantus Mundi: Cor cu Dor – dirijor Teodora Jaworski, Papillons – dirijor  Mariana Stoian și Sunete Vesele – dirijor  Elena Iorgulescu. Programul Național Cantus Mundi este cea mai mare platformă de integrare socială prin muzică din Europa, care a împlinit deja 7 ani de activitate, timp în care a promovat cântul coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe.

În orice gest cultural, omagierea sau aniversarea se face prin normalitate. Atât în activitatea Corului Madrigal, cât și în cea a Programului Național Cantus Mundi, de fapt aniversările sunt in fiecare zi, în fiecare moment al activității desfășurate. Această formă de a marca Ziua Culturii Naționale o văd ca pe o pregătire foarte bună și pentru publicul nou care se naște cu fiecare generație. Din acest motiv, evoluția Programului Național Cantus Mundi este absolut spectaculoasă. 30.686 de copii sunt membri activi ai acestui program, iar cei 780 de dirijori, care sunt realmente mentori culturali, îi ajută pe acești tineri să își simtă locul în societate prin apartenența la un cor, dar mai ales la o comunitate, se creează conștiința de a face parte dintr-o rețea de suflete”, a declarat Ion Marin, Director de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și fondator al Programului Național Cantus Mundi, prezent la cele două evenimente.

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

 

Biroul de presă

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”